Kjeveledd dysfunksjon (TMD)

Hva er temporomandibulær ledd (TMJ)?

Temporomandibulær ledd er enkelt forklart de to leddene som kobler kjeven til hodeskallen din.

Det er de leddene som glir og roterer foran hvert øre, og består av kjeven (underkjeven) og tinningbenet (side- og underside av hodeskallen). Ifølge European Dental Association er TMJ blant de mest komplekse leddene i kroppen. Disse leddene brukes sammen med flere muskler for å bevege kjeven opp og ned, fra side til side, og frem og tilbake. Når kjeven og leddene er riktig justert, kan vi gjennomføre glatte muskelcelle handlinger som å tygge, snakke, gjespe og svelge.

Når disse strukturene (muskler, leddbånd, kjevebeinet, kjeven, TMJ) ikke er justert, og heller ikke synkronisert i bevegelse, kan flere problemer oppstå.

Leddene arbeider sammen med ansiktsbenene og fem par muskler for å tillate åpning og lukking av munnen, samt fremover bakover og side-til-side-bevegelse av underkjeven. Enhver forstyrrelse av denne ansiktssymfonien kan føre til en syklus som er karakteristisk for TMD (Temporomandibulær dysfunksjon).

Kjeveledd dysfunksjon (TMD) kan gi smerter som minner om symptomer forårsaket av andre ting. Derfor blir disse ofte feildiagnostisert eller oversett. Vanlige symptomer er konstant verkende smerter rundt øret, ofte med stråler inn i ansiktet, halsen, til baksiden av hodet, og til skuldrene, hodepine, migrene, øresus, hørselstap, «plugger» i ørene, øresmerter, ømhet i kjevemusklene, klikke- eller dunkelyder når du åpner eller lukker munnen for å nevne de mest typiske tingene. Også vanskeligheter med å åpne munnen eller å tygge, samt problemer med at kjevene åpne eller lukker munnen er klassiske utfordring.

Behandling

Vi har de siste årene har vi samarbeider med kjeveortoped P. Bishop i England. Bishop har over 40 års erfaring og har i sin karriere kun hatt behov for å sende 1 pasient videre til operasjon. Alle andre har fått hjelp til bedring. Pasientene vi har reist med så langt melder tilbake at dette har vært en suksess for dem.

Bishop benytter en Tanner Mandibular Appliance (TMA). Det er en hardplast bite-enhet som festes på tennene nede. Den blir nøyaktig justert slik at alle de bakerste tennene møtes jevnt på enheten og alle fortennene glir lett over den. Formen og linjene på TMA er støpt og formet til munnen for å oppnå en meget presis passform.

TMA har mange bruksområder og kan forebygge mange smerter og ubehag som oppstår i forbindelse med problemer med kjeven.

  • Beskytter tennene fra slitasje dersom man skjærer tenner
  • Lindrer symptomer forårsaket av et «dårlig bitt»: hodepine, nakke smerter, kjeve leddsmerter, følsomme tenner og lignende.
  • Fordeler kraften i bittet jevnt og tar presset av tenner som blir traumatisert av omfattende bite tvang. Målet er å stanse utviklingen av tilbaketrukket tannkjøtt (bare tannhalser) og tannkjøttsykdom.
  • Gir verdifull informasjon om funksjon og dysfunksjon av ditt bitt uten å gjøre noen permanente endringer.
  • Nøytraliserer effekten av et «dårlig bitt» slik at kiropraktisk behandling kan utvikle seg positivt.
  • Fungerer som en vedlikeholder etter kjeveortopedisk behandling som er fullført.

Se også: Kjeveledd kan gi mye smerte

Inova Medical arrangerer gruppeturer for diagnose og behandling. Har du spørsmål så ta kontakt med oss.