12019feb
Kjeven min var en utfordring

Kjeven min var en utfordring

Therese var delvis tilbake på jobb etter AO-behandling høsten 2017 hos dr. Iain, men høsten 2018 kom beklageligvis deler av smertene tilbake. Dette gjordet det mye vanskeligere å gjennomføre arbeidsdagen igjen.

Smerter

Intense smertene i hode, skuldrene og ut i armene igjen. I tillegg hadde hun hele tiden hatt regelmessige migreneanfall hver måned som hun behandlet med medikamenter. Det var liksom som om det var noe mer enn bare atlas som var en utfordring. Jeg kan husker spesielt godt at når jeg skulle legge meg følte jeg at kjeven min ikke passet – jeg måtte lete meg fem til hvor jeg skulle sette over- og underkjeven sammen, sier Therese. Spenningen og smerten kunne være nesten uutholdelige innimellom og det var vanskelig å lukke munne. Selv om jeg var svært dårlig i denne perioden så gikk jeg på jobb og gjorde så godt jeg kunne, ….men dette kunne ikke fortsette slik.

Inova Medical

Dr. Iain anbefaler meg da å vurdere behandling for kjeven i tillegg. Jeg snakker med Mari-Ann i Inova Medical for å høre om hun hadde noen forslag. Hun sender et skjema for å kartlegge symptomer i henhold til problemer med kjeven. Konklusjonene ble etter dette at jeg var en god kandidat for behandling hos kjeveortoped Peter Bishop.

Vendepunktet

Jeg reiser til England høsten 2018 og treffer en rutinert kjeveortoped med over 40 års erfaring med problemfylte kjever. Han lager en gipsavstøpning av kjeven min både opp og nede, som benyttes til å studere bittets funksjon. Kjeveortopeden mener han har avdekket problemet mitt og vil lage en skinne til meg som skaper det perfekte bittet – som han kaller det. Med denne skinnen skal kjeven få hvile naturlig og alt omliggende skal få slappe av. Jeg husker jeg var veldig spent på hvordan dette ville hjelpe meg, sier Therese.

Skinnen ble laget til neste dag og den skulle brukes så mye jeg klarte, og minimum om natten når jeg sov. Kjeveortopeden forklarer at forbedringene ville komme gradvis og at jeg ville ha behov for jevnlig tilsyn i starten. Jeg bestemmer meg for å samkjøre det med at jeg er tilbake hos dr. Iain for oppfølging av atlasbehandlingen nå i januar 2019. Den kombinasjonen gjorde meg godt. Nå er den intense smerten i hode, skuldrene og ut i armene nesten helt borte. Selv også migreneanfallene er nesten bort for jeg har kun hatt ett anfall etter jeg fikk tannskinnen av Peter Bishop i høst, sier Therese. Energinivået er ikke helt topp enda så derfor kan jeg fortsatt bli veldig sliten, men merker at det går fremover litt hver dag. Jeg tåler litt mer lys og lyd i forhold til før. Det er ikke like plagsomt når ungene surrer rundt meg med sine ting lenger, ler Therese.

Slekt og venner ser at jeg har det bedre nå. Mor og søster kommenterte det spesielt sist vi var sammen. Tidligere kunne de lett se det på øynene mine når jeg hadde det vondt og var sliten. Nå sier de at jeg ser godt ut og at de ikke merker noe spesielt.

På jobb igjen

I natt sov jeg 10-11 timer, og det er veldig lenge for meg å være, sier Therese. Det føles veldig godt. Nå gleder jeg meg veldig til mandag for da skal jeg begynne delvis i jobb igjen. Dette har jeg sett frem til en stund for jeg trives veldig godt på jobb med mine kolleger og da føler meg nyttig.