222018sep
Fra frisk ungdom til en skygge av seg selv

Fra frisk ungdom til en skygge av seg selv

Når uhellet er ute kan det gi utslag som vi ikke hadde forutsatt. Hva er galt og hvor er hjelpen som vi trenger? Anders opplevdet nettopp dette.

Anders Holst Kjellsen var aktiv som liten. Han hadde interesse for både fotball, håndball, golf og alt som hadde motor. I tillegg likte han universal trening – styrke og utholdende. Tidligere gikk jeg også en del i fjellet og fisket i vann, lå på hytter eller telt – jeg er vokst opp med det, sier Anders.


Uhellet var ute

Når han er 15 år er uhellet ute da han kjører bilcross på jordet hjemme. Bilen snurrer rundt i luften to ganger under trening før den lander på hjulene. Han fikk ordentlig med juling i nedslaget selv om han var godt sikret. Venstre siden på hele ryggen, skulder, nakken og hodet var helt mørbanket. Overkroppen hadde blåe striper etter sikkerhetsbelte.

Nytt uhell med bil i 2014. I starten merket jeg ingenting men etter 14 dager merket kona at jeg stadig meldt om smerter i hode og lav energi. Jeg lå mye på benken for å hente meg inn og slet med hukommelsen.

Etter denne dagen startet det som skulle bli mange år med en nedadgående spiral for helsen til Anders. I starten ble armene svake – spesielt i håndleddene og underarmene, sier Anders. Jeg mistet liksom kraften og fikk smerter når jeg skulle skru på bilen. Selv de mest selvfølgelig ting ble også vanskelig – jeg kunne for eksempel ikke løfte armene over hode uten at det var smertefullt.


Smertene øker

Tiden går og Anders blir undersøkt gjentatte ganger ved hjelp av MR, CT og røntgen i Norge uten at det foreligger nevneverdige funn som kan forklare hans tilstand. Ingen i Norge er i stand til hjelp ham og dette finner ham svært frustrerende.

Jeg får mange typer medisiner – mange forskjellig smertestillende – til og med intravenøst og blokade av nerver på sykehuset – men dette til ingen nytte. Smertene vedvarte og var uutholdelige. Jeg ble til tider irritert og utålmodig over at jeg ikke får hjelp. Tunge tanker kom snikende om at dette takler jeg ikke mer. Jeg sluttet med trening, gav opp meg selv og alt det gode rundt meg.

Smertene ble etter hvert mer intense – de var pressende, stikkende, en tung smerte i fra

bakhodet og fremover til pannen, bak øynene og i kjeven. Nakken var stiv og vond hele tiden og etter hvert forplantet smertene seg nedover i ryggen. Ryggen låste seg og skyter smerter oppover mot nakken og hode. Anders sliter nå med både balansen og skarpsynet, og er svært sensitiv for lys og lyd.

Humøret mitt preget nok min adferd på denne tiden og gikk på tålmodigheten løs til alle de som sto ham nært – ikke minst hans aller best støttespiller konen Cintja, sier Anders.


Alt raser sammen

Anders blir så sensitiv for lys og lyd at han har vansker med å konsentrere seg i sosiale lag. Jeg hadde ikke noe liv, sier Anders. Jeg prioriterte derfor på den tiden å sitte inne for meg selv for å skjerme meg for lys og lyd. Jeg orket for eksempel ikke å delta i min egen bursdag pga lyd – jeg måtte gå på rommet mens min egen familie og kone satt igjen i stua.

Jeg levde i konstante smerter hver eneste dag og lurer på om livet er verdt å leve til tider. Med sterke fysiske smerter som tar over livet – alle gleder ble borte.

Smertene mine gjør at jeg først mistet jobb – så kone – og så til slutt må jeg selge huset.  Jeg sliter virkelig med å gjennomføre samtaler med folk uten å vri meg i smerte – det føles som om noen tømmer livet ut av meg. Alt raste sammen!


Endelig et gjennombrudd

Juliana med pasient i sittende scanner

14 år har gått siden bilcross-ulykken hjemme på jordet, men mer enn noen gang ønsker jeg inderlig å få et bedre liv som skal leves. Jeg ønsker så inderlig å komme meg ut av døra – oppleve drømmer, mål og kjærlighet – få meg venner – være med familie og gjøre ting jeg liker, sier Anders. Jeg skal ikke å gi opp – jeg for ung til det!

En dag fikk jeg høre om Mari-Ann hos Inova Medical og sittende MR i London. Inova Medical har ansvar for å tilrettelegge for at pasienter skal få optimale forberedelse til skanningen hos Medserena UMRI Center i London.  Inova Medical hjalp til med tilrettelegging og organiserte av hele turen for meg. Jeg fikk alt organisert og tilrettelagt. Klinikken hadde på forhånd fått all nødvendig informasjon og var forberedt på å gi meg et profesjonelt opphold.

I London treffer jeg professor Smith som ser på bildene mine. Han så på meg og forklart hvor han kunne se skadene. Jeg tenkte at dette var sprøtt og ble så glad at jeg begynte å le – Det var nesten uforståelig og litt uvirkelig å

Francis Smith Professor i radiologi

endelig få svar etter alle disse årene.

Jeg har brukt så mye tid, energi og penger på å finne ut av dette – og så plutselig foreligger det et svar, sier Anders. Jeg husker at jeg tenkte – endelig blir jeg trodd. Dette tenner en ny giv i meg og håpet om en bedre livskvalitet.

Professor Smith anbefaler meg å vurdere AO-behandling – det vil være det mest skånsomme måten å behandle denne type skade som jeg har. Mari-Ann hos Inova Medical forklarer meg etterpå hva han mener og hjelper meg i gang med prosessen.

Nær familie ble veldig glade og positivt overrasket av de resultatene jeg fikk i London. Man skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde gjort dette tidligere, men nå er jeg så langt, sier Anders.


Behandling

Illustrasjonsbilde

Anders bruker bildene fra London til å søke behandling hos dr. Iain. Inova Medical hjelper Anders med søknaden. Noen uker etter foreligger det et positivt svar fra ham. Anders er vurdert til å være kandidat for denne behandlingen.

Behandlingen er å utføre en AO-prosedyre som i prinsippet går ut på å vippe Atlas i nøytral posisjon ved hjelp av nøyaktig beregning av de ulike vinklene. Behandlingen innebærer ingen dunking eller mekanisk manipulering og derfor veldig skånsomt.

Jeg legger meg på benken og apparatet ble innstilt til meg. Jeg ventet i spenning, sier Anders. Alle beregninger overføres til et apparat for justering. Justeringen tar bare noen sekunder og høres ut som et klikk. Det er ingen smerter forbundet med dette.

Dr. Iain har tatt røntgenbilder både før og etter behandlingen for å sjekke disse opp mot hverandre. Han er fornøyd med bildene mine. Nå starter en prosess for kroppen for å tilpasse seg den nye normalsituasjonen, sier dr Iain. Mange kjenner stor endring med en gang men det mest vanlige er at bedring oppstår gradvis i tiden etter AO-behandlingen. Tommelfingerregelen er at det kan ta 1 mnd. for hvert år pasienten har gått med skaden, forklarer dr Iain.


Hvor er du nå Anders – 4 mnd. etter behandlingen?

For meg var det ikke noe umiddelbar effekt men nå er jeg er i gradvis bedring, sier Anders. Jeg har vært tilbake for oppfølging hos dr. Iain – noe som ikke er uvanlig for pasienter er hypermobile som meg.

Nå har jeg liksom fått energi til å starte med trening på helsestudio igjen og går turen i fjellet. Smertene i hode og ryggen er nå som vag murring, sier Anders. Jeg er forsiktig og prøver å være så tålmodig som mulig mens jeg bygger opp styrken i kroppen igjen.

Jeg har til og med startet med hobbyen min igjen – biler. Jeg ser frem til å komme i gang ordentlig med dette fremover. Jeg elsker biler og håper at jeg en gang skal kunne kjøre på bane i fremtiden.

Dette ble et langt intervju på telefonen, kommenterer Anders – Å sitte slik å snakke i telefon var umulig for 4 mnd. siden – nå kan han snakke lenge – en time uten at det er noe problem. Før ble jeg så sliten – de enorme smertene er bort i hodet – men fortsatt har jeg vondt i kjeven og ulming i hode.

Kjeven skal jeg også få hjelp med via Inova Medical i England. Dette ser jeg veldig frem til, avslutter Anders mens han gleder seg over alle fremskrittene så langt.