152014des
Anders har levd med sterke smerter i 34 år – Norge kan ikke hjelpe

Anders har levd med sterke smerter i 34 år – Norge kan ikke hjelpe

Her er bilde av Trond når han får samme AO-prosedyrer som Anders

Her er bilde av Trond når han får samme AO-prosedyrer som Anders

En atlas orthogonist (AO) behandler en atlas som har gått ut av sin nøytrale posisjon. En AO terapeut gjør et nøye forarbeid hvor vinkelen og skjevheten av atlas skal måles og vurderes før behandling iversettes.

Vår terapeut heter Dr. Iain Smith og er svært dyktig innen sitt felt. Han er den eneste AO terapeuten som finnes i Storbritannia. Dr. Iain Smith driver sin klinikk i Newport Shropshire, og utøver mange spennende metoder for å kunne se hele mennesket og sette sammen årsakene til helseproblemene. Dagbladet var med oss på sist tur sammen med blant annet Anders Østli og Tone-Marit Torsvik.

Artikkel fra dagbladet.no:

Anders har levd med sterke smerter i 34 år – Norge kan ikke hjelpe

Må til England

Publisert 15. desember 2014, kl. 09:14

NEWPORT i Shropshire (Dagbladet):  Mange ser på dem som late og unnasluntrere. Navere som ikke gidder å jobbe.

Dagbladet ble med en gruppe fra Norges Whiplash forbund som på egen regning har reist til den lille byen Newport vest i England, ikke langt fra Wales, i et siste håp om å få hjelp.

Tone-Marit Torsvik (43) fra Bergen og Anders Østli (53) fra Kvam i Gudbrandsdalen er bare to av mange trafikkskadde nordmenn som i årevis har kjempet med smerter etter at de fikk nakkeskader etter trafikkulykker.

TIL ENGLAND: Anders Østli er en av rundt 50 nakkeskadde nordmenn som har tatt turen til kiropraktoren Iain Smith i Newport, England, for å få behandling med et spesielt instrument, en trykkbølgepistol. Video: Gunnar Hultgren / Øistein Norum Monsen

– Jeg ble skadet i en bilulykke i 1980. I 34 år har jeg hatt problemer med nakken.  Det har ført til svimmelhet, hodepine og migrene forteller Anders Østli som tilslutt ble uføretrygdet.

– Fikk håp

– For noen uker siden så jeg en reportasje i Dagbladet om Odd Bangsund som i 18 år hadde gått med brudd i nakken. Først da han ble sendt til London av Norges Whiplash Forbund, fant de ut hva som feilte ham. Derfor tok jeg kontakt med forbundet, og fikk time i London.

– Nå har jeg et håp om å bli frisk, sier 53-åringen fra Gudbrandsdalen.

Professoren i London konstaterte at Østlies øverste knokkel i nakken – atlas- var ute av stilling, og at et av leddbåndene i nakken var revet av.

– Nå er jeg i Newport hos kiropraktor Iain G. Smith og får behandling. Professoren i London mente det var det beste, og at min nakke ikke egnet seg for operasjon.

Liggende på kiropraktorbenken får Anders en behandling som ikke utføres hjemme i Norge.

Trykkbølge

– Først studerer jeg røntgenbildene, deretter «skyter» jeg trykkbølge mot punktet atlas-knokkelen er ut av stilling, for å få den rettet opp, sier kiropraktor Iain G. Smith.

– MANGLENDE KUNNSKAP

Liv Nielsen i Norges Whiplash Forbund mener det norske helsevesenet mangler kunnskap om nakkeskader.

NEWPORT i Shropshire (Dagbladet): – Atlas-skader virker det som det norske helsevesenet har vanskelig for å oppdage, sier Liv Nielsen, leder i Norges Whiplash Forbund.

– Det er en rød tråd som går igjen. Pasienter som har nakkeskader blir sendt fra behandler til behandler. Fra fysioterapeuter til manuellterapeuter, og konklusjonen fra legen blir alltid den samme:  «Pasienten merker ingen forbedring, til tross for behandling».

– Norske allmennleger mangler kunnskap, og skjuler seg bak at de ikke finner noen skader på røntgenbildet. Etter Norges Whiplash Forbunds oppfatning er behandlingen av pasienter med whiplash og nakkeskader direkte uansvarlig i Norge, sier Liv Nielsen.

– Vitenskapelig dokumentasjon
– God kommunikasjon mellom lege og pasient er grunnsteinen i oppfølging av pasienter med kroniske plager uansett årsak, sier Kari Sollien, leder for Allmennlegeforeningen til Dagbladet.

– Norske allmennleger må forholde seg til den vitenskapelige dokumentasjonen som finnes på området, og følger i den praktiske hverdagen ofte anbefalingene gitt i Norsk Elektronisk Legehåndbok, sier Kari Sollien.

Etter trykkbølge «skuddet» mot punktet som røntgenbildet påviser er feilstilt, får pasientene behandling med manuelle teknikk (manipulasjon), bløtvevsteknikker og veiledning om øvelser av kiropraktoren.

Ifølge Norges Whiplash Forbund er det ingen i Norge som utfører en lignende behandling.

– Merkelig, det var en rar følelse. Jeg hørte et klikk, kjente vel egentlig ingenting. Før jeg ble litt groggy, forteller Anders Østli, noen få minutter etter at han har fått trykkbølgen.

– Merkbart bedre

Tone-Marit Torsvik er på sitt andre besøk i Newport. Denne gang får hun ikke noe trykkbølge «skudd», men vanlig kiropraktorbehandling.

– Jeg har slitt siden trafikkulykken i 2000. Smerten setter meg ut av spill. Hodepine og migrene har vært hverdagen min. Tidlig i sommer kom jeg til Newport første gang, og har blitt merkbart bedre. Håpet er å bli frisk og kanskje komme tilbake i jobb, sier kvinnen fra Bergen.

– Etter år med hodepine og migrene fikk jeg rett diagnose hos professoren i London. Ved hjelp av en sittende scanning, såkalt UMR (sittende eller stående magnetisk resonanstomografi), ble det konstatert at den øverste knokkelen i nakken min var ute av stilling. Hjemme i Norge har jeg også blitt scannet, men da liggende. Da blir presset på nakken helt annerledes og skaden synes ikke, sier Tone-Marit Torsvik.– Ingen hjelp i Norge

– Hittil i år har jeg hatt med rundt 50 pasienter ti Newport. De har en ting felles: Skader i nakken, og får ikke hjelp hjemme i Norge, sier sykepleier Mari-Ann Sæle. Sammen med Norges Whiplash Forbund arrangerer hun turene til England.

– Pasientene betaler selv for turen, oppholdet og behandlingen. Av de femti som har vært med i år, har alle, med et unntak, blitt klart bedre, påstår sykepleier Sæle.

Både sykepleier Sæle og kiropraktor Iain G. Smith mener det er merkelig at personer med en nakkeskade må reise fra Norge til England for å få hjelp.

– Etter min oppfatning er det forunderlig at det ikke finnes et slikt tilbud i Norge, sier Iain G. Smith som har doktorgrad i kiroprakti fra USA.